Basketclub Dames Leuven
Notre Dame Blue Tigers Leuven

Het ontstaan van Basketclub Dames Leuven


Het begon allemaal in 1977 bij de fusie tussen de Leuvense basketclubs Tempo en Jobaca.

Onder de benaming Standard AHZ ging de nieuwe club van start. Meteen werd ook een damesafdeling opgericht. De mannen speelden in 3e Nationale en de meisjes kwamen uit in de miniemenreeks van Brabant. Jef Peeters, ons eeuwig jeugdig boegbeeld, was de eerste coach van deze damesploeg. Geleidelijk aan begon de meisjesploeg aan haar opgang. Ze speelden weliswaar nooit kampioen, maar meerdere 2e plaatsen brachten hen  uiteindelijk in de 2e Nationale afdeling.


Op 20 augustus 1988 werd, om budgettaire redenen, beslist om  voor de dames- en de herenploeg een aparte vereniging op te richten. Zo ontstond onder de naam “Redingenhof Basket Dames” de eerste onafhankelijke Leuvense damesbasketclub. Er werd gestart met 4 ploegen in competitie. Ze speelden in een rood-witte outfit,  toevallig of niet de stadskleuren van Leuven. De naam van de club veranderde nadien in “Inti-Raymi Leuven”. Onder die benaming slaagde de eerste ploeg erin om na afloop van het seizoen 1993-’94 te promoveren van 3e naar 2e Nationale. In 1995 – ’96 degradeerde de club terug naar 3e Nationale. De terugval was gelukkig van korte duur,  want het daaropvolgende seizoen 1996 – ’97 speelde de club kampioen zonder één enkele verliesmatch. En niet onbelangrijk, in die periode draaide de jeugdwerking ook reeds op volle toeren.


Op 5 juni 1997 werd de VZW “Basketclub Dames Leuven” opgericht met Jean Appelt als eerste voorzitter. Ondertussen was de club ook van naam veranderd. Als “Pro Star Leuven” werd na 2 seizoenen in 2e Nationale de grote stap gezet naar 1e Nationale. Onder weer een nieuwe naam “Compuware Leuven”  kwam de club in het seizoen 1999-2000 uit in de hoogste nationale afdeling, maar jammer genoeg duurde dat mooie avontuur slechts één seizoen.


Begin 2000 nam André Organe de fakkel als voorzitter over, maar nog tijdens datzelfde jaar  werd  hij als voorzitter opgevolgd door Julien Demesmacre. Budgettaire perikelen lagen aan de basis van de wijziging. Naar haar voorzitter en hoofdsponsor heette de club vanaf dan  “Demesmacre Leuven” en voortaan zou de club in blauw/gele kleuren aantreden, de kleuren die ook nu nog het handelsmerk zijn van Basketclub Dames Leuven. Met wisselend succes werd er achtereenvolgens in 1e en 2e Landelijke aangetreden en dank zij een succesvolle inschakeling van verschillende talentvolle jeugdspeelsters had de club na enkele jaren zelfs twee seniorploegen in de Landelijke afdelingen.


Vanaf het seizoen 2007 – 2008 kreeg de club er een tweede hoofdsponsor bij. Het was dan ook vanzelfsprekend dat de naam van de club werd uitgebreid tot “Notre Dame Demesmacre Leuven”, afgekort “NDD Leuven”.


Onder impuls van Jef Neegers werd dat seizoen voor het eerst ook met een herenploeg van start gegaan. Met succes overigens, want de herenploeg slaagde erin om onmiddellijk de promotie naar 2e Provinciale te bewerkstelligen. Tijdens datzelfde seizoen werd Julien Demesmacre als clubvoorzitter opgevolgd door Paul Janssens die begin 2009 op zijn beurt werd opgevolgd door Felix Demol.


In mei 2009 organiseerde onze club een bijzonder succesvolle driedaagse editie van de finales van de Beker van Vlaams-Brabant, met een ongeziene publieke belangstelling en met eigen sportief succes: liefst vier van de vijf damesfinales worden gewonnen door een ploeg van NDD Leuven.


Ook het seizoen 2009 – 2010 was een sportieve voltreffer. Onder impuls van enkele gedreven coaches behaalde onze talentvolle jeugd mooie resultaten, met onder meer sterke prestaties van de Landelijke jeugdploegen en met de kampioenstitel voor de Benjamins A. En tijdens de bekerfinales van Vlaams-Brabant werden - overigens voor het eerst in de geschiedenis van de club -  vijf bekers op vijf gewonnen. Beter kan natuurlijk niet. In datzelfde seizoen slaagde de seniors A-ploeg  erin om na een schitterend seizoen de kampioenstitel te behalen in de 2e Landelijke A-reeks, maar wegens allerlei perikelen moest het clubbestuur jammer genoeg afzien van promotie naar 1e Landelijke. Noodgedwongen werd beslist om in het nieuwe seizoen 2010-2011 met één seniorsploeg, vooral bestaande uit eigen jeugdspeelsters, in 2e Landelijke van start te gaan.


Na het seizoen 2009-2010 groeide geleidelijk het inzicht dat de club structureel aan herbronning toe was. De cluborganisatie en de jeugdwerking werden opgefrist en met Eddy Van Avermaet als nieuwe voorzitter begon een sterk uitgebreide en gemotiveerde bestuursploeg, ondersteund door negen werkgroepen en een groot aantal onbaatzuchtige vrijwilligers, enthousiast aan het seizoen 2010 – 2011.


Ondertussen is onze club uitgegroeid tot één van de grootste damesclubs van België met momenteel 12 damesploegen in competitie. Onze groeiende en bloeiende jeugdwerking moet voor iedereen dan ook een bijkomende stimulans zijn om te blijven werken aan de toekomst van het Leuvense damesbasketbal.