Geschiedenis

De eerste periode: 1977 – 2010

Het begon allemaal in 1977 bij de fusie tussen de Leuvense basketclubs Tempo en Jobaca.

Onder de benaming Standard AHZ ging de nieuwe club van start. Meteen werd ook een damesafdeling opgericht. De mannen speelden in 3e Nationale en de meisjes kwamen uit in de miniemenreeks van Brabant. Geleidelijk aan begon de meisjesploeg aan haar opgang. Ze speelden weliswaar nooit kampioen, maar meerdere 2e plaatsen brachten hen uiteindelijk in de 2e Nationale afdeling.

Op 20 augustus 1988 werd, om budgettaire redenen, beslist om voor de dames- en de herenploeg een aparte vereniging op te richten. Zo ontstond onder de naam “Redingenhof Basket Dames” de eerste onafhankelijke Leuvense damesbasketclub. Er werd gestart met 4 ploegen in competitie. Ze speelden in een rood-witte outfit, toevallig of niet de stadskleuren van Leuven. De naam van de club veranderde nadien in “Inti-Raymi Leuven”. Onder die benaming slaagde de eerste ploeg erin om na afloop van het seizoen 1993-’94 te promoveren van 3e naar 2e Nationale. In 1995 – ’96 degradeerde de club terug naar 3e Nationale. De terugval was gelukkig van korte duur, want het daaropvolgende seizoen 1996 – ’97 speelde de club kampioen zonder één enkele verliesmatch.

Op 5 juni 1997 werd de VZW “Basketclub Dames Leuven” opgericht met Jean Appelt als eerste voorzitter. Ondertussen was de club ook van naam veranderd. Als “Pro Star Leuven” werd na 2 seizoenen in 2e Nationale de grote stap gezet naar 1e Nationale. Onder weer een nieuwe naam “Compuware Leuven”  kwam de club één seizoen (1999-2000) uit in de hoogste nationale afdeling.

Begin 2000 nam André Organe de fakkel als voorzitter over, maar nog tijdens datzelfde jaar werd hij opgevolgd door Julien Demesmacre. Naar haar hoofdsponsor heette de club vanaf dan “Demesmacre Leuven”. Voortaan zou de club in blauw/gele kleuren aantreden. Met wisselend succes werd er achtereenvolgens in 1e en 2e Landelijke aangetreden.

Vanaf het seizoen 2007 – 2008 kreeg de club er een tweede hoofdsponsor bij, de Leuvense brasserie Notre Dame. De naam van de club werd uitgebreid tot “Notre Dame Demesmacre Leuven”, afgekort “NDD Leuven”.  Dat seizoen werd ook met een herenploeg van start gegaan. Met succes overigens, want de herenploeg promoveerde onmiddellijk naar 2e Provinciale. Tijdens datzelfde seizoen werd Julien Demesmacre als clubvoorzitter opgevolgd door Paul Janssens die begin 2009 op zijn beurt werd opgevolgd door Felix Demol.

In mei 2009 organiseerde onze club een bijzonder succesvolle driedaagse editie van de finales van de Beker van Vlaams-Brabant, met een ongeziene publieke belangstelling en met eigen sportief succes: liefst vier van de vijf damesfinales worden gewonnen door een ploeg van NDD Leuven. Ook het seizoen 2009 – 2010 was een sportieve voltreffer. Onze talentvolle jeugd behaalde mooie resultaten, met onder meer de kampioenstitel voor de Benjamins A. En tijdens de bekerfinales van Vlaams-Brabant werden vijf bekers op vijf gewonnen. In datzelfde seizoen behaalde de seniors A-ploeg  de kampioenstitel in de 2e Landelijke A-reeks, maar wegens allerlei perikelen moest het clubbestuur jammer genoeg afzien van promotie naar 1e Landelijke.

Ontwikkelingen vanaf 2010

Na het seizoen 2009-2010 groeide geleidelijk het inzicht dat de club structureel aan herbronning toe was. De cluborganisatie en de jeugdwerking werden opgefrist en met Eddy Van Avermaet als nieuwe voorzitter begon een sterk uitgebreide en gemotiveerde bestuursploeg, ondersteund door een aantal werkgroepen en een groot aantal onbaatzuchtige vrijwilligers, enthousiast aan het seizoen 2010 – 2011.

Ondertussen is onze club uitgegroeid tot één van de grootste damesclubs van België met momenteel 12 damesploegen in competitie en met ongeveer 150 spelende leden. Een recreantenploeg, een herenploeg en een veteranenploeg maken het geheel compleet. Een jaarlijkse intense wervingscampagne, vooral in de Leuvense scholen, zorgt ervoor dat we ons ledenaantal goed op peil kunnen houden.

Na het afhaken van Demesmacre als mede-hoofdsponsor veranderde onze naam in Notre Dame Leuven. Daarnaast had een aantal van onze leden het briljante idee om ook een appelerende roepnaam te hebben. Het werd Blue Tigers Leuven, met een eigen logo en met als leuze: ‘Eens een tijger, altijd een tijger!’

Vanaf 2019-2020 werd de jeugdwerking op een enigszins andere manier gestructureerd. B.TOP, B.TOF en B.You zijn de nieuwe categorieën. De vernieuwde structuur beoogt op een gelijkwaardige manier, maar gedifferentieerd in functie van eigen capaciteiten en interesses, meisjes de best mogelijke basketbalopleiding te geven.

Er is natuurlijk de reguliere competitie, maar daarbuiten organiseert de club voor onze jeugdploegen  een jaarlijkse winterstage en een al jaren succesvolle zomerstage in De Panne, een ideaal instrument om aan teambuilding te doen. Tot het seizoen 2016-2017 was er een jaarlijks Paas-lentetornooi, daarna vervangen door peanutstornooien en de organisatie van benjamindagen. Jeugdploegen nemen ook deel aan (internationale) tornooien. Voor de coaches worden regelmatig clinics georganiseerd.

Het sportieve komt natuurlijk eerst, maar ter financiële ondersteuning ervan zetten vrijwilligers zich in om sponsoring te werven en om via allerlei activiteiten centjes in de lade te brengen. Onze bar, een clubdag, een spaghettidag, een quiz, het leveren van medewerkers voor Rock Werchter en voor Suikerrock, het zijn allemaal instrumenten om elk jaar een sluitende begroting te kunnen voorleggen.

Het gaat goed met de Blue Tigers. Met een eerste ploeg, nu nog in 2de landelijke maar die ernaar streeft om te promoveren naar 1ste landelijke, een 1ste provinciale ploeg die zich daar stevig weet te handhaven, met een beloftevolle generatie jeugdspeelsters, en met een team van geëngageerde en gedegen coaches oogt de toekomst mooi.